Existuje jednoduchá a spolehlivá cesta ke zdraví a vitalitě, kterou lze, a navíc i za krátký čas, dosáhnout ideální postavy. Netřeba držet žádnou dietu a člověk může v zásadě jíst tolik, kolik se mu žádá, aniž by ho to muselo mrzet, nebo se cítil vinen.
Celé tajemství spočívá v důkladném žvýkání. Konkrétně: každý kousek přežvýkejte 50 až 60 krát. Potravu třeba nejdříve důkladně rozžvýkat a spolknout až poté, když je ve zcela tekutém stavu. Může jít o sto až dvě stě žvýkacích pohybů.
Zpočátku se to může podařit opravdu jen s počítáním žvýkacích aktů, neboť jen tak se dá oklamat polykací reflex, který nás svádí k přehltanosti. Když to budete dělat důsledně, zlozvykový polykací reflex do týdne zanikne a otevře se vám cesta k zcela novému požitku z jídla. Vždyť až po padesáti přežvýkáních se dá slinami odhalit vlastní chuť potravy. Ale především: právě prostřednictvím přežvykání začne být potrava energeticky využitelná. Kromě toho, na úplné zasycení vám stačí pouze třetina až polovina dosud konzumovaného množství. Na to také velmi brzy přijdete. Zpočátku se Vám ani nebude chtít věřit, že tak málo může stačit tělu na optimální zasycení. V jedné z tisíciletých pyramid se našlo přísloví: "Člověk žije jen z jedné třetiny toho, co sní, ze dvou dalších třetin žijí jeho lékaři." Toto stále platné konstatování není tedy vůbec nové.
Protože při důkladném žvýkání toho i podstatně méně sníte, bude zákonité, že tedy časem i zhubnete. Tak dosáhnete své vytoužené ideální postavy a bez námahy se dopracujete k dlouhověkosti.
Důkladné žvýkání zcela nepozorovaně vede ke změně při výběru jídel. Až nyní si totiž vychutnáte, jaké zdravé a přirozené je to, co jíte, a tak si budete spontánně stále častěji vybírat taková jídla, které Vám navodí příjemný chuťový zážitek.
Z mnoha důvodů je proto smysluplné nechat si k jídlu více času. Pečlivým přežvykováním dospějete k zcela novému požitku z jídla - ak tomu ještě k ideální postavě, díky čemuž budete životem kráčet snadněji a budete se i cítit lépe.