Jsou Vaše klouby zdravé? Zodpovězte následující otázky, spočítejte si body za jednotlivé odpovědi a přečtěte si vyhodnocení.
ANO | NE | ||
1. | Jste kuřák? | 2 | 0 |
2. | Pijete pravidelně alkohol? | 2 | 0 |
3. | Jste vášnivým kávičkářem? | 2 | 0 |
4. | Máte více než 45 let? | 1 | 0 |
5. | Je Vaše strava bohatá na kalorie? | 1 | 0 |
6. | Jíte alespoň 1-krát v týdnu rybu? | 0 | 1 |
7. | Jíte hodně masa? | 2 | 0 |
8. | Vynecháte občas denní porci ovoce? | 1 | 0 |
9. | Máte sedavé zaměstnání? | 1 | 0 |
10. | Věnujete se sportu vzácně? | 1 | 0 |
11. | Máte sklony k tuhnutí svalstva? | 2 | 0 |
12. | Projevují se už u Vás problémy s klouby? | 5 | 0 |
13. | Býváte často vystresovaný? | 1 | 0 |
Vyhodnocení testu:
5 - 9 bodů: Měli byste věnovat více pozornosti svým kloubům. V následujícím článku Vám poradíme, co můžete udělat pro zdraví svých kloubů.
9 a více bodů: Vaše klouby potřebují nutně podporu. I Vy najdete užitečné rady v následujícím článku. V případě akutních potíží vyhledejte lékaře.
Mnoho tváří onemocnění pohybového aparátu
Počet onemocnění pohybového aparátu se každým rokem zvyšuje a dotýká se stále více I mladších ročníků. Může za to hlavně nevhodná životospráva, přetěžování kloubů, nedostatek pohybu, zranění, infekční onemocnění, působení volných radikálů, nošení nevhodné obuvi. Plochy zdravých kloubů pokrývá vrstva hladké, elastické chrupavky, která při pohybu vyrovnává tlak na kosti. Pouzdro, které obklopuje kloub, se skládá ze dvou vrstev. Vnější je ze silného vaziva a udržuje stabilitu kloubu, vnitřní tvoří sliznice protkaná cévami, které vylučují kloubní maz. Maz spolu s chrupavkou snižuje tření při pohybu a dodává chrupavce potřebné výživné látky. Aby pohybový aparát správně fungoval,potřebuje pravidelné střídání zatížení a uvolňování, čili pohyb a vhodnou výživu. Pokud se nedostatečně hýbeme, kloubní chrupavka zeslábne a stane se křehkou. Kloubní štěrbina se postupně zúží a sníží se i vylučování kloubního mazu. Nastává bolest při pohybu. Rovněž neúměrné dlouhodobé zatěžování kloubů je nevhodné, také má za následek jejich zničení.
Nejčastějším důvodem bolesti kloubů je artróza. Mluví se o ní jako o jedné z civilizačních chorob, na jejím vzniku se podílí životní styl. Jedná se o degenerativní onemocnění kloubů projevující se bolestí a omezením pohyblivosti; většinou zasahuje šíji, kyčelní klouby, kolena, křížovou oblast. Zpočátku jsou příznaky nenápadné. Člověk má ráno po probuzenípocit ztuhlosti kloubů. Později přichází bolest, která se zhoršuje při pohybu a fyzické námaze. Se zhoršením může dojít k omezení funkce kloubu, případně i k jeho deformaci.Průvodním jevem zánětlivé komplikace bývá otok kloubu.
Jediným zatím skutečně účinným způsobem, jak se bolestem kloubů vyhnout, je prevence.Náš pohybový aparát můžeme udržet ve formě zdravou stravou bohatou na vápník,vitamíny a nenasycené mastné kyseliny, dostatkem pohybu a udržováním optimální hmotnosti.
Deset tipů jak se stravovat při chorobách kloubů:
- Jezte 5-krát denně ovoce a zeleninu.
- Upřednostněte čerstvé domácí sezónní produkty.
- Tepelně upravujte potraviny tak, aby neztrácely výživné látky, přičemž minimálně polovinu denní stravy by měla tvořit syrová strava.
- Dvakrát v týdnu jezte mořské ryby.
- Vypijte za den 2-3 litry tekutin.
- Omezte jídla z bílé mouky, s obsahem cukru a průmyslově zpracované polotovary.
- Z olejů používejte rostlinné oleje lisované za studena s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin (např. Omega-3).
- Omezte na minimum pití kávy.
- Snižte příjem bílkovin z masa a uzenin.
- Dbejte na bohatý přísun vitamínů, které působí jako antioxidanty (A, C, E, kyselina listová).
Moře - studnice zdraví
Život jako takový začal v moři. Moře a oceány udržují veškerý život. Pokrývají více než dvě třetiny povrchu země, obsahují více než 96% celkového množství vody planety a jsou rozhodující složkou vodního koloběhu. Mimo jiné jsou i univerzálním zdrojem potravy, surovin, energie a důležitým biotopem pro rostliny a živočichy. Využitelný potenciál oceánů převyšuje všechny dosavadní očekávání: mořský vzduch pročišťuje průdušky, mořské řasy díky jódu pomáhají při problémech se štítnou žlázou, rybí tuk je účinnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, mořská voda má blahodárný účinek na pokožku a výtažek z mušle zvané slávka zelenoustá (Perna canaliculus) je užitečným doplňkem při léčbě pohybového aparátu.
Slávka zelenoustá - balzám pro naše klouby
Slávka zelenoustá se chová v čistých vodách u pobřeží Nového Zélandu. Statistiky ukazují, že výskyt artritidy a revmatických onemocnění je mimořádně nízký u Maurů, kteří žijí na pobřeží Nového Zélandu a převážná část jejich stravy pochází z moře. Maurové odpradávna věřili, že maso ze slávky zelenoústé je neobyčejným zdrojem živin a že jeho konzumace jim pomáhá udržovat se ve zdraví a kondici. Tito původní obyvatelé, kteří žili v blízkosti moře v oblasti Marlborough Sounds, měli mnohem menší výskyt zánětlivých I degenerativních kloubních onemocnění jako jejich příbuzní žijící ve vnitrozemí. Strava obou skupin se lišila v jediné potravině - Maurové na pobřeží konzumovali velké množství mušlí -slávek zelenoústých. Tak se začal zkoumat extrakt z těchto mušlí, ve kterém bylo objeveno několik protizánětlivě působících látek.
Od konce sedmdesátých let se začal tento extrakt používat na zmírnění problémů souvisejících s kloubními nemocemi. Koncentrát ze slávky zelenoústé je přirozenou stavební látkou pro naše klouby a lze jej označit jako "pilíř zásobování kloubů" díky vysokému obsahu glykosaminoglykanů (GAG), nenasyceným mastným kyselinám typu omega-3, významnému obsahu kyseliny křemičité, minerálních látek a stopových prvků. GAG jsou důležitou součástí chrupavek, pojivových tkání a kůže. Podporují zásobování tkání v kloubech živinami, udržují klouzavost kloubů a napomáhají udržovat a regenerovat chrupavčité tkáně.
Všechny uvedené složky jsou balzámem pro naše klouby, protože je chrání, regenerují a zpomalují v nich zánětlivý proces. Tento velmi cenný koncentrát z mušle mohou používat jako doplněk stravy:
- Lidé, kteří si chtějí udržovat klouby zdravé, tj. mladí i staří.
- Lidé, kteří jedí málo masa, a tak svou stravou dodávají svému tělu malé množství glykosaminoglykanů. Koncentrát z mušle jim tento nedostatek vyrovnává přirozeným způsobem.
- Lidé, kteří nemají plnohodnotnou stravu (stravují se formou "fast food").
- Sportovci, kteří nadměrně zatěžují své klouby.
- Lidé s nadváhou, jejichž pohybový aparát je vystaven zvýšenému zatížení.
- Senioři, kteří potřebují zvýšený přísun živin z důvodu opotřebení pohybového aparátu a z důvodu snížené schopnosti přijímat živiny do těla ze stravy v dostatečném množství a kteří si chtějí udržet maximální pohyblivost a aktivitu i ve vyšším věku.
- Lidé, kteří jsou dlouhodobě fyzicky a duševně vystresovaní, protože stres produkuje množství volných radikálů, které poškozují klouby a vaziva.
Jak správně užívat koncentrát ze slávky zelenoústé
Abychom dosáhli příznivého efektu, je třeba užívat koncentrát ze slávky zelenoústé denně po dobu více týdnů. První zřetelné účinky pocítíte většinou po 2-3 týdnech.
Jaké množství je správné
- Jako doplněk výživy k udržení zdravých kloubů a pohybového aparátu
Doporučuje se denně 0,5-1,5 gramu koncentrátu z mušle (1-3 tobolky) nejlépe formou kúry několikrát v roce v trvání alespoň 8 týdnů. - Jako terapie při opotřebovaných kloubech, při artrózách:
Dávkování začíná při 2 gramech koncentrátu denně (4 tobolky). Přesné dávkování se primárně řídí stupněm kloubních potíží, protože bolest, ztuhlost a omezení pohyblivosti každý pociťuje rozdílně. - Jako terapie při zánětlivých onemocněních kloubů:
Dávkování také začíná při 2 gramech koncentrátu z mušlí (4 tobolky) denně a řídí se podle stupně poškození kloubu. Optimální množství kapslí je třeba vyzkoušet individuálně. U většiny lidí, kteří užívají více než 2 gramy koncentrátu z mušlí (4 tobolky) denně, mizí symptomy onemocnění kloubů postupně. Ne u všech lidí je účinek stejně rychlý a intenzivní.Není jasné, proč terapie v malém počtu případů selhává, zatímco u většiny osob způsobuje pozoruhodné výsledky. U některých lidí bolesti spojené s kloubními obtížemi trochu ustoupí,u jiných se vyskytují už jen sporadicky, zatímco u mnoha zcela zmizí. Upozornění: Při akutních problémech je třeba navštívit lékaře.
Kdy se má koncentrát užívat?
Při vyšším dávkování mohou nastat lehké zažívací problémy spojené s říháním, proto je vhodné užívat koncentrát před jídlem.
Čtyři nejčastěji kladené otázky:
- Může slávka zelenoustá obsahovat škodlivé látky?
Mušle mají schopnost chránit se před vniknutím škodlivin uzavřením své ulity: jakmile rozpoznají nebezpečí, tak se uzavřou. Navíc v případě slávky neexistuje takové riziko, protože je chovají v obzvláště čistých vodních kulturách v oblasti Marlborough Sounds na Novém Zélandu. - Může se koncentrát ze slávky zelenoústé užívat delší dobu?
Samozřejmě. Ani při dlouholetém nepřetržitém užívání nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky. - Může nastat interakce s jinými léky?
Při užívání koncentrátu ze slávky zelenoústé jako výživového doplňku nejsou známy žádné interakce s jinými léky. - Obsahují mušle škodlivý cholesterol?
Tuky obsažené v koncentrátu ze slávky zelenúste jsou většinou nenasycené mastné kyseliny, tedy pro naše zdraví prospěšné. V 1000 mg koncentrátu se nachází pouze přibližně 1,2 mg cholesterolu, což je hodnota zanedbatelná i pro ty, co si přísně hlídají hladinu cholesterolu.
Zpracované podle materiálů poskytnutých společností Tepperwein Collection AG, Lichtenštejnsko.