Tělo může získat vápník dvěma způsoby: ze stravy nebo tak, že si jej v době nouze půjčí z kostí nebo zubů s tím, že jej později vrátí, ale ne vždy se tak stane. Zabráníme tomu tak, že jej získáme ze stravy v dostatečném množství.
Vápník je pro správnou funkci lidského těla nepostradatelný. Je součástí každé buňky. Většina vápníku se nachází v kostech a v zubech, necelé procento se také nachází v měkkých tkáních, krvi a extracelulárních tekutinách. Vápník je nezbytný nejen pro zdravé kosti a zuby, ale pečuje také o zdravé cévy, hraje důležitou roli v nervové a svalové činnosti, při srážení krve a trávení, je zodpovědný za udržování srdečních kontrakcí a podílí se na regulaci krevního tlaku.
Jako důležitý zdroj vápníku pro lidský organismus se často uvádí mléko a mléčné výrobky. Tyto sice vápník obsahují, ale přesto je mnoho lidí nemůže konzumovat kvůli laktózové intoleranci nebo z etických důvodů. Mléčné výrobky obsahují také mnoho nasycených tuků, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Navíc zakyselují organismus a na odkyselení tělo potřebuje alkalické minerály, které nedostane-li v potravě, odčerpá ze svých zásobáren (z kostí, zubů). Mléčné výrobky (a také výrobky z bílé mouky a zpracované potraviny) způsobují zahlenění, které dráždí nejen dýchací cesty, ale způsobuje slabé vstřebávání živin ve střevech.
Zdroje vápníku. Vápník se nachází v mnoha potravinách: tmavě zelená listová zelenina, brokolice, mrkev, pomeranče, řasy, mák, sezam, luštěniny, ořechy. Co se týče obsahu vápníku, jsou na tom rostlinné potraviny podstatně lépe oproti živočišným. Navíc syrová a organická rostlinná potrava nemá na tělo negativní účinky jako živočišná potrava. Biologická využitelnost vápníku je u některých druhů zeleniny mnohem vyšší než u mléka a mléčných výrobků (brokolice 60%, zelí: 49%, mléko: 30%).
Jako denní dávka vápníku se doporučuje příjem od 0,5 do 1,2 gramu. Zvýšit přísun vápníku je třeba i ve znečištěném životním prostředí, při stresu, při zatížení elektrosmogem, v těhotenství a při kojení. Z potravy do těla se ale absorbuje jen část vápníku. Ve skutečnosti by dospělý člověk potřeboval denně 300 mg vápníku, ale musí jej přijmout v potravě v několikanásobné dávce, neboť část vápníku se z těla vyloučí močí.
Jak optimalizovat příjem vápníku. Kolik vápníku se absorbuje do těla, závisí na mnoha faktorech:
Pokud někdo nemá dostatek vitamínu D (tzv. sluneční vitamín), může i přes dostatečný příjem vápníku trpět jeho nedostatkem. Je proto vhodné nechat si změřit hladinu vitamínu D a při nízkých hodnotách doplňovat vitamín D3 ve výživových doplňcích spolu s vitamínem K2. Vitamin D3 zajišťuje vstřebávání vápníku ze střeva do krve a úkolem vitamínu K2 je jeho nasměrování do kostí a zubů. Máme-li někde v cévách nějaký zánět, kde by se vápník mohl zachytit a měl tendenci usazovat se, právě vitamín K2 jej nasměruje tím správným směrem – do kostí a zubů. Vitamin K2 dokáže vyplavovat tukové a vápenaté usazeniny z cév, a tak přímo působí i na snížení rizika srdečně-cévních chorob. Vitamíny D3 a K2 přijímáme ráno s jídlem. Jsou totiž rozpustné v tucích, lépe se zužitkují s jídlem.
Lepší je užít více malých dávek vápníku denně než celou denní dávku najednou. Naše tělo dokáže využít najednou maximálně 500 mg vápníku, proto si denní dávku 1000 mg rozdělíme na více dávek, čímž dosáhneme celkově vyšší absorpce vápníku. Každou dávku vápníku přijmeme po jídle a poslední dávku si dáme večer, ideálně dvě hodiny po jídle, protože kostní metabolismus je nejintenzivnější v noci. Vápník se nemá konzumovat s velkým množstvím vlákniny as potravinami s vysokým obsahem oxalátů (špenát, reveň), které ho ve střevě zbytečně vážou. Vápník se lépe vstřebává v kyselém prostředí, proto se doporučuje zapít tobolky pomerančovým džusem nebo citrónovou vodou. Doporučujeme brát vápník odděleně od tuku.
Abychom zabezpečili správný přísun vápníku, je důležité dbát i na správný poměr vápníku a fosforu. Přebytek fosforu by snížil vstřebávání vápníku a navíc by způsobil uvolňování vápníku z kostí. Nadbytek fosforu se nachází v salámech, sýrech a nealkoholických nápojích.
Důležitý je také správný poměr vápníku a hořčíku (ideálně 2:1). Především mléčné produkty nevyhovují, protože sice obsahují dostatek vápníku, ale jen minimum hořčíku. Pro vyvážení přebytku vápníku je třeba doplnit potraviny bohaté na hořčík nebo doplňky stravy. Veganská strava je většinou bohatá nejen na vápník, ale také na hořčík.
Konzumujte střídmě poživatiny a nápoje, které obsahují látky zamezující optimální vstřebávání vápníku: káva, čokoláda, alkohol, cukroví a vysokobílkovinná strava.
Přísun vápníku pomohou dodat také doplňky výživy. Pokud si nejste jisti, zda jste ve stravě přijali dostatek vápníku, můžete sáhnout po doplňcích s dostatečným obsahem vápníku (Swiss Vital Water, SangoBase).